kertépítés

Biztos vagyok benne, hogy minden részletre kiterjedő szabályokat lehetne felállítani a kertépítés témakörében is úgy, mint bármely más témakörben. Mégis, hogy az alapvető irányt meg tudjuk határozni szükséges, hogy néhány szabályát a kertépítésnek bemutassuk.

Közel két évtizedes tapasztalatból mondhatom, hogy a legfontosabb szabály az, hogy ne engedjünk a minőségből. Amikor ezt a szabályt megszegtem mindig problémáim lettek belőle. Ha nem enged a kertépítő a minőségből, akkor valójában a személyes integritását tartja be, és a meggyőződéseiből nem enged. Lehet – és a gyakorlatban már többször is előfordult -, hogy ezért munkák mennek el, de ezek többnyire olyan kertépítési munkák, amiket nem nagyon bánok. Ilyen helyzetekben gyakran megteszem, hogy letisztázom a megrendelővel a valódi célját a kert létrehozásával. Ha az jön ki, hogy egy nagyon szép és problémamentes kertet szeretne, akkor meg fogja érteni, hogy szükséges a minőség. Persze közben én is megértem, hogy számít neki az ár. Ha viszont az jön ki a megrendelő céljául, hogy minél olcsóbban szeretne „megúszni” vagy „túljutni” a kertépítésen, és csak egy olcsó kertet szeretne, hogy ne a gaz verje fel, mert azért beszólnak a szomszédok, vagy a tudom is én kicsoda, akkor meg sem próbálom elhozni a munkát.

Tehát az első szabály a minőség!

Csak egy minőségi gyepszőnyeg fogja elkápráztatni a kerttulajdonost és az utca minden lakóját, és nem pedig a másod osztályú, ami mellesleg alig olcsóbb. Míg az első osztályú gyepszőnyeget másfél évig nevelik, teljesen egyöntetű, egészséges és gyommentes, addig a másod osztályú gyepszőnyeget négy hónapig nevelik, és a felsorolás nem mondható el róla. Ha a kertépítés költségvetéséből egy tollvonással tűnik el a vakondháló, ami nem képezi az összköltség 2-3%-át, akkor bizony az első osztályú gyepszőnyeg is könnyen odalehet, ha jön a vakond. A vakond, ami hazánkban védett állat és nem igen van hatékony riasztó eszköze, csak megelőző eszköze. Ez pedig a vakondháló.

Ma már a kertépítést el sem tudjuk képzelni automata öntözőrendszer beszerelése nélkül. A kertépítő cégek nem is vállalnak nélküle garanciát, én pedig nem is építek nélküle kertet. Mint minden műszaki cikknél, így az automata öntözőrendszernél sincs másképp az, hogy a minőség az olcsóbb! Szinte elképedek azon, hogy milyen tákolmányokkal találkozom szerencsére egyre ritkábban. Ezek az öntözőberendezések képtelenek ellátni a funkciójukat, javíthatatlanok. Ebben az esetben csak pénzkidobást jelentenek az ablakon.

Egy tanácsot szeretnék adni. Válasszon egy korrekt kertépítőt, akinek referenciái vannak, aki a kérdéseinkre azonnal tudja a választ, és pontos. Ő biztosan nem fog alacsony minőségű kertépítési munkát végezni.