A szilva olyan, mint a barack, abban az értelemben, amikor legtöbben a pálinkájára gondolunk.
A magyar szilva hasonlóan büszke a belőle készült pálinkájára, mint a magyar barack, hiszen két eredetvédett szilvapálinka is készíthető belőle. Az egyik a Szatmári szilvapálinka, a másik pedig a Békési szilvapálinka.
A szilvapálinkától azt várjuk, hogy olyan illata legyen, mint nagymama szilvásbuktájának. Azt az élményt várjuk a legtöbben, mint, amikor a nagyi üstjében kavargatjuk nyár végén a szilvalekvárt.
A barack után a szilvából készül a legtöbb pálinka hazánkban és ezt ugyanarra a tényre vezethetjük vissza, mint a barack esetében, hogy csaknem minden kertes ház kertjében sarangozik legalább egy szilvafa.
Az egyik neves főzde főzőmesterével pénteken este egy szilvapálinka mellett beszélgettünk a szilváról és a szilvapálinkáról. Amit ő a legfontosabbnak tart, ha már egyszer az ember nekirugaszkodik egy szilvapálinka elkészítésének, akkor érdemes utánanézni, hogy pontosan melyik fajta szilvából fog készülni a „szíverősítő”, ugyanis ahány szilva annyiféle illat íz, karakter, feldolgozási mód.
A szilva héja sokszor igen vastag tud lenni a cefrében, ezért úgy tudom, hogy érdemes a szilvához a feldolgozás legelején hidrogén-peroxidot adni, ezzel is megkönnyítve az élesztőink dolgát.
Másik hozzáértő barátom úgy vélekedik a szilváról, hogy felfedezhető egy hasonló trend, mint a szőlő és az Irsai Olivér esetén. Napjainkban az illatossága miatt a Lepotica szilvából (szerb szó, jelentése „szép nő” – fontos, hogy „lepotica”-nak kell kiejteni helyesen) előszeretettel készítenek pálinkát a neves főzdék is.
Mindennek ellenére a barátom ízlése szerint a szilvapálinkának a Besztercei vagy Penyigei szilva a legkiemelkedőbb, az ászok ásza. Továbbá ott van nekünk a Békési vörös szilva, vagy az oly különleges japán szilva is.
Ő, személyesen úgy érzékeli, hogy a szilvának jobban áll a kisüsti technológia, mint az egykörös és igazán úgy kerek és egész egy szilvapálinka, ha van lehetőségünk tölgyfahordóba (vagy akár szilvafa hordóba) tenni és pihentetni egy ideig.
Vannak hazánkban jól ismert főzdék, akik esküsznek arra, hogy a szilvát maggal kell cefrézni, mert a magkarakter jól illik a szilvának. Nos, ezzel kapcsolatban nem árt az elővigyázatosság, ugyanis a várva várt mandulás karakterek helyett a szilvamag inkább csokoládés jegyeket ad a pálinkához.
Sok boldog szilvapálinka perceket kívánok mindenkinek!